0032 (0)51 48 08 30

Stabil bvba

Gent - Kouter

De gevel langs de Universiteitsstraat werd met een standaard driehoekstructuur, met ballast, gestut. Hierbij werden zware prefab funderingsplaten op straat geplaatst, daarna werd de gevel verstevigd via driehoekstructuren en schoorbalken. Door het plaatsen van voldoende ballast creëert men een solide constructie waarbij de gevel onafhankelijk kan blijven staan en men het achterliggend gebouw veilig kan afbreken.

 

Het project voorziet, na het slopen van alle bebouwing links en rechts, een volledige onderkeldering van het terrein. Zo wordt het gebrek aan parkeerplaatsen en garages gedeeltelijk opgelost.

 

Hiervoor moest de geklasseerde gevel in de Kouterdreef niet alleen horizontaal maar ook verticaal gestut worden. Onze ingenieurs en deze van de funderingsfirma hebben samen deze ingenieuze opdracht geklaard. Daarvoor verdween tijdelijk de volledige weg in de Kouterdreef.

 

De gevel moet als het ware zweven, zodat er een nieuwe structuur kan onder gebouwd worden. Om dit te kunnen realiseren, werden om de 70 cm verdeelprofielen doorheen de muur geplaatst. Het gewicht van de gevel werd vervolgens overgebracht op zware HEB-verdeelbalken naar de hoofdliggers (HEB-700), deze werden verankerd op een reeks druk-en trekpalen en berekend om in overkraging te werken. Om de horizontale windkrachten op te vangen werden er driehoekstructuren op de hoofdliggers bevestigd. Deze structuren houden de gevel via schoorbalken vast. De funderingen onder deze gevel werden volledig verwijderd. Dit wekt de illusie dat de gevel boven de werf hangt.

 

Om voldoende controle te hebben wordt de gevel wekelijks opgemeten en gemonitord. Indien nodig kunnen wij de eventuele zettingen via vijzeltechniek bijregelen.

In beeld